Piberygning

Fra Levendekultur
Version fra 22. nov 2017, 22:15 af Michael C.G. Iversen (diskussion | bidrag) Michael C.G. Iversen (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med "{{Contribution InfoBox |Indsender af forslag=Nordisk Tobakskollegium |Placering - er kulturen tilknyttet et særligt sted eller geografisk placering?=Nej, det udøves i hele...")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
Piberygning
Indsender af bidrag: Nordisk Tobakskollegium
Geografisk tilknytning: Nej, det udøves i hele landet.
Dato for indsendelse af bidrag: 2017/11/22

Piberygning har siden ca. 1600 været en levende kultur i Danmark og er det stadig i dag. Vi er førende inden for produktion af pibetobak og de danske pibemagere er anerkendt i hele verden.

Hvordan praktiseres det i dag

Piberygning udøves både af enkeltpersoner og i klubber. I dag er der ca. 20 lokale pibeklubber i Danmark. De fleste er organiseret i paraplyorganisationen Nordisk Tobakskollegium, som ud over Danmark dækker Norge og Sverige. Nordisk Tobakskollegium er medlem af den verdensomspændende organisation for pibeklubber CIPC. Endvidere er der en del danske Facebook-grupper kun for piberygere.

Historie og baggrund

History og baggrund::Piberygningen kom til Danmark efter at spanierne havde bragt tobakken med hjem fra Amerika. I starten røg man primært kridtpibe, senere i 1800-tallet kom de lange bondepiber til sammen med merskumspiben. I slutningen af 1800-tallet kom den korte bruyerepibe som vi kender i dag. Ser vi på de sidste 50 år er den væsentligste udvikling inden for piberygning, at den i dag udøves som ren nydelse og hobby af et mindre antal entusiaster, hvor alle før i tiden røg pibe mere eller mindre overalt. Dette skyldes i høj grad de strenge regler om rygning som er indført efter år 2000.

Videreformidling og overlevering

Før i tiden var piberygning noget, der blev videregivet fra far til søn, eller gennem andre rollemodeller. Sådan var det op til ca. 1985. Herefter blev piberygning noget man valgte at blive fordi man personligt fandt det interessant. Nordisk Tobakskollegium har siden 1979 hvert år afholdt Danmarksmesterskaberne i Langtidspiberygning, hvilket selvfølgelig også har skabt en del opmærksomhed.

Hvad sker der fremover

Viability of the element::Som det ser ud nu oplever piberygning en stigende interesse, især fra yngre mennesker. Dette hænger sammen med flere ting. Dels er mange trætte af antirygningskampagnerne og mange oplever piberygning som afstressende og en måde at signalere individualisme på. Endvidere er det at nyde og rent faktisk smage på tobak, blevet en del af den gourmet-bølge som vi også har set inden for mad, vin, øl, te, kaffe og chokolade.

Udøvere og dem, der kender det godt

Alle typer og alle aldersgrupper er repræsenteret. Alle kender til piberygning, hvis de ikke har en i familien eller omgangskredsen, så har de en far, farfar, onkel eller lærer, der engang røg pibe. Det er svært at sige hvor mange piberygere der nøjagtigt er i Danmark i dag, men en skøn siger omkring 75.000. Mange ryger for sig selv på daglig basis, men et nyt fænomen er grupper af unge, der mødes jævnligt og ryger pibe sammen.

Henvisning

www.n-t.dk

Kategorier

Mundtlige traditioner og udtryk, Udøvelse af kunst,
"Sociale praksisser" is not in the list (Mundtlige traditioner og udtryk, Udøvelse af kunst, Sociale praksisser ritualer og festivaler, Viden og praksisser vedrørende naturen og universet, Traditionelt håndværk) of allowed values for the "Categories" property.
,
"ritualer og festivaler" is not in the list (Mundtlige traditioner og udtryk, Udøvelse af kunst, Sociale praksisser ritualer og festivaler, Viden og praksisser vedrørende naturen og universet, Traditionelt håndværk) of allowed values for the "Categories" property.
, Viden og praksisser vedrørende naturen og universet, Traditionelt håndværk